Θα μας βρείτε απέναντι

Το πρωί της 13ης Μαρτίου οι δυνάμεις της καταστολής μετά από εντολή της δημοτικής αρχής εισβάλουν στη βίλα Ζωγράφου και προσαγάγουν 7 συντρόφους/σσες που βρισκόντουσαν εντός του κτιρίου. Σχεδόν ταυτόχρονα εκκενώνεται η κατάληψης στέγης μεταναστών-στριών Δρακοπούλειο, 127 μετανάστες/στριες συλλαμβάνονται.

Η βίλα Ζωγράφου τα χρόνια που λειτούργησε ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος με οριζόντια και αντιιεραρχικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσε ανάχωμα απέναντι στις προσπάθειες των δημοτικών αρχών να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για εμπορικούς σκοπούς. Τα όνειρα χρόνων φασιστοδημάρχων και τσιφλικάδων υλοποίησε η αριστερή δημοτική αρχή με εκπρόσωπο την δήμαρχο Τίνα Καφατσάκη.

Αμέσως μετά την καταστολή, η δήμαρχος των ΜΑΤ και τα διαδικτυακά και μη τσιράκια της, έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την δήθεν απελευθέρωση του χώρου που πλέον θα είναι στα χέρια του λαού της περιοχής και θα γίνει ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου. Εμείς κατηγορηματικά λέμε ότι η εγκατάσταση καμερών στο χώρο και οι ήδη δρομολογημένες συμφωνίες της δημοτικής αρχής με εταιρία Security για την φύλαξη του, είναι μόνο το πρώτο από τα βήματα για δημιουργία ενός αποστειρωμένου χώρου με τελικό στόχο το τελειωτικό του ξεπούλημα όταν με την λειτουργία σταθμού του μετρό στην πλατεία Γαρδένιας, ο χώρος θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εμπορική αξία.

Στην ίδια γραμμή με την εξουσία τα ΜΜΕ έριχναν τόνους λάσπη στη βίλα στοχοποιώντας τους συντρόφους και το κίνημα. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι μέσα στο κτίριο βρέθηκαν από χρηματοκιβώτια μέχρι κλοπιμαία προσπαθώντας να παρουσιάσουν ένα ολόκληρο κίνημα ως τυχαίους παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου. Η κοινή γραμμή όλων των καθεστωτικών μέσων ήταν ότι οι συλλήψεις δεν έγιναν εντός του κτιρίου, κρύβοντας την πραγματική πολιτική επιλογή των συντρόφων/σων. Στην σημερινή συγκυρία που κυριαρχεί η ραστώνη και ο ωχαδερφισμός τα παραδείγματα ανθρώπων που με προσωπικό κόστος επιλέγουν να αντιμετωπίσουν την καταστολή πρέπει επιμελώς να εξαφανίζονται από την καταγραφή της ιστορίας ή να δυσφημούνται για να μην επαναλαμβάνονται και να προκαλούν ρήγματα στην τέλεια κοινωνική ‘ειρήνη’ που μας έχουν επιβάλει.

Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή ακολουθώντας πιστά την κυβερνητική πολιτική έχει αποδείξει πλέον ότι ο πραγματικός στόχος αριστερών και δεξιών διαχειριστών είναι να καταστείλει οποιοδήποτε αντιθεσμικό εγχείρημα αποτελεί παράδειγμα αντίστασης και αυτοοργάνωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει από τον Φεβρουάριο του 2015 κάνει γνωστή την διάθεση της για εκκένωση της κατάληψης των Λυομένων στα Ιλίσια που φιλοξενεί μετανάστες/στριες, αποστέλλοντας εξώδικο. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ένα εξώδικο και η υπόσχεση της καταστολής που συνεπάγεται δεν αποτελούν ικανή συνθήκη να θορυβήσει κανέναν κινηματικό άνθρωπο μιας και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις δομές μας και την πολιτική μας αξιοπρέπεια.

Η εκκένωση της κατάληψης στέγης μεταναστών-στριών στο Δρακοπούλειο από τον κρατικό μηχανισμό ακολουθώντας χρονικά τις εκκενώσεις τριών καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη, θέλει να προκρίνει σαν μοναδικό τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος την φυλάκιση των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αφήνοντας τους μετανάστες έρμαια στις «φιλανθρωπικές» διαθέσεις των Μ.Κ.Ο. Οι άνθρωποι εκδιώχτηκαν και τα υπάρχοντά τους πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Από τους 127 μετανάστες/στριες, όσοι είχαν χαρτιά μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα ενώ οι υπόλοιποι εγκαταλείφθηκαν στο δρόμο, δείχνοντας ότι για οποιοδήποτε κράτος η στέγαση των πλέον ευάλωτων κομματιών της κοινωνίας δεν αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη άλλα μέσο πολιτικής πίεσης και διαχείρισης κονδυλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετανάστες/στριες που αφέθησαν στο δρόμο απευθύνθηκαν και φιλοξενήθηκαν σε αλληλέγγυες και αυτοοργανωμένες δομές.

Η απάντηση του κινήματος στις προσπάθειες καταστολής θα είναι συνολική. Η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα, έννοιες ξένες για τους θεσμούς, είναι η καρδιά των εγχειρημάτων μας και δεν μπορεί κανένας μηχανισμός του κράτους να τις καταστείλει. Θα υπερασπιστούμε την πολιτική πρακτική της κατάληψης και δεν θα αφήσουμε μόνο του κανέναν σύντροφο που συλλαμβάνεται. Όσο για την δημοτική αρχή και τους πολιτικούς προϊσταμένους της, που με περίσσεια αλαζονεία απόλαυσαν την εκκένωση, το μόνο που έχουμε να τους θυμίσουμε είναι ότι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΟΥ 4 ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ